Bild 2019-03-18 kl. 10.36

Historik

Anckerbyn  är en semesterby bestående av 44 radhus i atriumform, bara ett par hundra meter från Haverdals sandstrand. Byns markområde är bara bebyggt till en liten del till förmån för stora gemensamma ytor för lek och rekreation. De privata atriumgårdarna och den gemensamma marken skapar ett intrikat spel mellan privat och offentligt rum.

Husen är ca 50 kvm och uppbyggt kring atriumträdgården. Huvuddelen består av ett allrum och två sovrum. Ytterligare ett till två små sovrum med våningssängar och badrummet har egna ingångar från atriet.

Stranden ett par hundra meter från byn är en populär och mycket lång sandstrand som omges av ett naturreservat. Ett par hundra meter norrut finns Skalleberget som erbjuder dramatiska solnedgångar där solen försvinner rakt ner i havet.

Till byn hör fotbollsplan, boulebana, mindre lekpark och tennisbanor. I närområdet finns golfbanor, äventyrsgolf, fotbollsgolf, ridstall, naturreservat och småbåtshamn. HSSS ordnar seglarskola med både optimistjollar och katamaraner.

I byns absoluta närhet finns också en välsorterad mataffär och en jourbutik samt buss till Halmstad och Falkenberg. Bussen gör det möjligt att ta sig hit från till exempel Stockholm med tåg + buss.

Anckerbyn uppfördes i etapper i mitten på 50-talet av arkitekten Stig Ancker och en lokal byggherre. Byn är publicerad i otaliga tidskrifter och böcker.